Idiotul

Idiotul – F.M. Dostoievski, Editura Rao Clasic, Bucuresti 1996

Ce carte cu sfarsit bolnav a fost asta…

Mi-a placut foarte mult cartea, cu personajele ei, cu printul idiot, care pentru ei, pentru rusi, era o boala, cu cele 2 femei din viata lui, si cu scena finala…Ultimele 100 de pagini m-au luat total pe nepregatite… Mi-a adus aminte de o scena din filmul The cook, the thief, his wife and her lover, care m-a dat cu totul peste cap! Desigur, totul cu bun gust, doar bolnav.

Nu stiu ce-as mai putea spune despre cartea asta, in afara de faptul ca mi-a placut foarte mult, ca personajele sunt de toate tipurile, antipatice si simpatice, rele si bune, proaste si naive, egoiste si rautacioase, chiar de toate soiurile. Am fost avertizata ca o sa ma plictisesc la un moment dat, dar nu s-a intamplat asta, am citit totul, si in tot am gasit cate ceva interesant, sau un indiciu, sau un lucru neasteptat.  Mi-a placut inclusiv confesiunea scrisa a lui Ippolit, de unde am ramas si eu cu o fraza in cap: apres moi le deluge, cu e-urile corespunzatoare.

Personajele care mi-au placut foarte mult au fost: printul Lev Nikolaevici, care e pur si simplu un om bun, si daca toata lumea ar fi ca el, in ce rai am trai cu totii…; m-am enervat de fiecare data cand il faceau idiot si se purtau foarte urat cu el, mai ales Aglaia – cel mai antipatic personaj pe care l-am intalnit in vreo carte pana acum (cred), si mi-a mai placut Nastasia Filippovna, si cred ca am inteles-o, si prin ce-a trecut. Mi-a placut foarte mult de ei doi, si pe langa, de Kolea si Ivan Feodorovici. Restul…ori prea naivi ori prea canalii.

Am aflat o ordine in care e sanatos sa-l citesti pe Dostoievski, si anume: Crima si pedeapsa, Idiotul, Demonii si Fratii Karamazov. Eu am inceput cu Fratii Karamazov, si apoi ma miram ca Idiotul si Crima si pedeapsa sunt asa…usoare… Sa-mi fie invatatura de minte alta data sa le iau in ordine!

P.S.: tot aici ma vad nevoita sa spun ca nu mai citesc Eragon. Este scrisa prost, mori pana se ajunge cu povestea undeva, este prea incalcita, si se observa ca e scrisa de un copil de 15 ani. Atat am avut de spus! Amin!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s