Bach… sau nu

concert_muzica_bach1.jpg

Concert din muzica de Bach, Hortensia Papadat-Bengescu, editura 100+1 2003

 

Am citit cartea la recomandarea profesoarei de romana, care ne povestise de Balaurul, o alta carte a autoarei, si care suna foarte fain. Ma gandisem ca daca autoarea a gasit un subiect asa interesant si groaznic de scris, probabil mai toate scrierile sale sunt bune, ca doar asa zisese si profa’. Inca nu stiu ce m-a determinat sa o citesc pana la capat… Poate speranta ca macar sfarsitul se va revansa pentru tot… sau nu.

Pe langa limbajul folosit, care mie nu mi se pare greu, ci obositor, nu e actiune!!! Sunt doar povesti si ici-colo mici franturi de dialog, odata la 30 de pagini. Hai, fie, si asta sa zicem ca putea fi cat de cat OK, dar nu… trebuie sa te si plictisesti la povestire. De ce ar lua cineva un personaj de poveste, si ar folosi 2-3 capitole doar ca sa-i povesteasca viata de pana atunci, sa-i zica defectele si calitatile, sa zica ce cand a facut, cum si de ce, dar sa nu prezinte intamplarea respectiva, nici macar sa nu ne lase pe noi sa vedem cum este personajul? Daca ar fi un proces, ar fi genial! Toate detaliile date, trebuie doar pus verdictul, dar e o carte, pe care o citim ca sa ne indemnam mintea sa lucreze si cu altceva decat cu tastatura sau cu telefonul, sau calcule matematice sau ecuatii fizice si chimice. Nu mi-a placut sa citesc cum au ajuns persoanele, vreau sa citesc de ce au ajuns asa, si prin ce procedee/ intamplari au trecut sa fie acolo. Mi s-a parut atat de plictisitoare incat saream peste paragrafe intregi de aberatii.

O fi o capodopera a naturalismului si a literaturii romanesti etc, dar mie nu-mi place. Are intamplari tentative de actiune sterse, personaje anoste, conflicte subtiri si infantile etc. Regret ca mi-am pierdut timpul ca sa citesc o astfel de carte, pe cand puteam citi volumul doi din Tai Pan. Banuiesc ca a trebuit sa ma conving ca nu-mi place pana la capat, ca si la Spiderman 3… Brrr…

Sfatul meu: cititi-o, ca sa apreciati mai mult cartile cu adevarat interesante !

Anunțuri

Un gând despre “Bach… sau nu

  1. missedthetrain

    „De ce ar lua cineva un personaj de poveste, si ar folosi 2-3 capitole doar ca sa-i povesteasca viata de pana atunci, sa-i zica defectele si calitatile, sa zica ce cand a facut, cum si de ce, dar sa nu prezinte intamplarea respectiva, nici macar sa nu ne lase pe noi sa vedem cum este personajul.”- pentru CA CArtea asta este scrisa un pic cam in interiorul ghidului modernismului (mai mult decat a naturalismului, care in sine e pro-actiune si plin se sanje si alte nebuneli d-astea dragute).
    P.S: E oribila cartea. Daca vreau modernism ma duc la Joyce si la Woolf, nu la Papadat-Bengescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s